Pedikúra - manikúra  minibager

Mimoriadne tragický víkend, zubatá skosila troch motorkárov!

nehoda motorky

Cez víkend 22.-23.3.2014 zahynulo pri nehodách na Slovenska 5 osôb, 4 muži a jedna žena, z toho traja motorkári!

V sobotu na obed, 22.3.2014, medzi obcami Kolta a Čaka (okres Nové Zámky) nezvládol 54 ročný muž riadenie motorky Harley Davidson, vyletel z vozovky, nehodu neprežil.

V sobotu popoludní, 22.3.2014 sa zrazil s traktorom 22 ročný muž z obce Kálnište (okres Svidník). Nehoda sa odohrala medzi obcami Hlinné a Hanušovce (okres Vranov nad Topľou). Mladého muža sa nepodarilo závhranárom oživiť.

V okrese Prešov v lese pri obci Hrabkov  havaroval v nedeľu, 23.3.2014 popoludní 52 ročný muž na švorkolke. Podnikal v oblasi pohostinských služieb a ostali po ňom dve teti.

Asi prvá tohtoročná tragická nehoda motorkára:

V nedeľu (9.3.) o 12.30 hodine, v katastri obce Ladzany v okrese Krupina, na ceste I/51, zahynul 62-ročný vodič motocykla Suzuki Intruder - info a foto - klik TU.

motorkár zahynul

Foto ilustračné, archív

Motorky po niekoľkých mesiacoch opäť na cestách

Po niekoľkých mesiacoch parkovania v garáži je dôležité pred prvou jazdou v novej sezóne skontrolovať technický stav motorky. Najmä mladí, neskúsení vodiči by mali jazdiť mimoriadne opatrne, kým si osvoja potrebné zručnosti a návyky. Hanbou nie je vyskúšať si jazdu na veľkom parkovisku alebo odľahlom mieste.

Po investícii do drahých strojov, by investícia do ochranného oblečenia a prilby mala byť samozrejmosťou. Oproti vodičom v autách majú nevýhodu, sú zraniteľnejší, a pri páde im hrozia vážne zranenia či smrť. Netreba zbytočne riskovať, aj pomalšou (predpísanou) jazdou sa dá dostať do plánovaného cieľa. Pred akýmkoľvek manévrom, napríklad predbiehaním, treba byť obzvlášť predvídavý, všímať si, či Vás vodič auta registruje vo svojom spätnom zrkadle. Nehovoriac o križovatkách, nie každý vodič auta je tolerantný a uvoľní Vám časť svojho pruhu.

Vodiči áut si zase musia uvedomiť, že na cestách už treba počítať aj s motorkármi. A tí sa zmestia aj tam, kde autá nie. Azda najdôležitejšie je preto sledovať spätné zrkadlá a situáciu okolo auta, pretože motorkári jazdia často vyššou ako povolenou rýchlosťou a je ich ľahké prehliadnuť. Zhovievavosť je na nezaplatenie. Najmä v pomaly posúvajúcich sa kolónach áut, keď sa dvojkolesový stroj ľahko prešmykne povedľa áut a niekedy zľava i sprava. Len máloktorý vodič sa im stiahne a uľahčí presun. Pri ich predchádzaní treba dodržiavať bezpečný odstup. Každý manéver však treba robiť tak, aby nebol ohrozený nikto ďalší a nedošlo k dopravnej nehode.

Poučte sa z chýb iných

Každý vie, že k nešťastiu stačí zlomok sekundy. V praxi sa stretávame s prípadmi, keď vodič po nehode povie, že si pri vchádzaní na hlavnú cestu alebo odbočovaní, motorkára nevšimol. Ako príklad môže slúžiť nehoda z roku 2012. V polovici septembra v katastri Kysuckého Nového Mesta došlo k dopravnej nehode medzi Octaviou so  42-ročnou vodičkou a motocyklom  so 61-ročným vodičom. Vodička pri odbočovaní mimo cestu nedala prednosť motocyklu, došlo k zrážke, pri ktorej motorkár utrpel ťažké zranenia nezlučiteľné so životom.

Motorkári, ktorí mali šťastie a nehodu prežili často priznajú, že do zákruty vošli prirýchlo, preto prešli do protismeru a keby tam stretli auto, už by tu neboli. Podobný prípad sa stal koncom októbra 2012 v katastri Ladzian v okrese Krupina. Podvečer došlo k dopravnej nehode motocykla zn. Yamaha so 67-ročným vodičom. Motocyklista pri prejazde ľavotočivou zákrutou zišiel z cesty vpravo a narazil do dopravného značenia. Zraneniam podľahol na mieste. 

Asi každý si spomína na prípad z konca augusta 2012 v seneckom okrese, kde vyhasli životy dvoch mladých motorkárov. Snáď bude dostatočne odstrašujúcim príkladom. V katastri Kaplnej  26-ročný motorkár na Honde CBR nezvládol na mokrej ceste riadenie, zabalansoval a aj s 23-ročným spolujazdcom spadli a šmykli sa rovno pod protiidúci autobus. Nemali šancu prežiť.

Vždy treba jazdiť podľa svojich schopností a zručností, prispôsobiť sa stavu cesty, počasiu i ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať.  Nech môžeme na konci roka konštatovať, že účastníci cestnej premávky majú za sebou veľa kilometrov bez nehôd.

Zdroj:  MV SR

Miesto pre Vašu reklamu

Voľby NR SR 2020

Reklamná agentúra Rožňava

Komunálne voľby 2018

recepty

Rožňavské absurdity

Voľby do VÚC 2017

Priestory na podnikateľské účely na prenájom

útulok pre zvieratá

Ranč Jovice

Autoškola Guľáš Jozef Rožňava

dopravná nehoda

Šípkarský klub Rožňava

...

Počasie Rožňava tu

...

Miesto pre Vašu reklamu

Staršie reklamy - klik TU.

Anketa

Ste za pešiu zónu bez áut na Námestí baníkov v Rožňave?:

Minibager

faktúry Mesta Rožňava

Miesto pre Vašu reklamu

Miesto pre Vašu reklamu

Miesto pre Vašu reklamu

.