gulas hovadzi
Hovädzí guláš - potrebujeme:
- hovädie mäso - napr. krk 1 kg
- cibuľa 3-4 ks, cca 300 g.
- polovica papriky - červená čerstvá
- čili paričky podľa chuti
- cesnak 3-5 strúčikov
- trošku slaninky - prípadne masť
- soľ
- červená paprika mletá
- rasca
- mleté čierne korenie
- polievkovú lyžicu gulášového korenia
- majoránka
- magi vňať
- menší paradajkový pretlak - cca 70 g.
Rozpustíme slaninku, prípadne v rozohriatej masti speníme cibuľku do zlatova, kto môže pikantné, naseká dnu ešte čili papričky podľa chuti:
Pridáme mäso a trošku popražíme:
Pridáme ostatné prísady okrem majoránky a magi vňate, podlejeme vodou a dusíme, a dusíme, a dusíme. Občas dolievame vodu, aby sa nám nepripálilo.
Podľa toho, aké staré hovädzie sa podarilo zohnať, od toho záleží na dľžke varenia, no počítejte aj 3 až 5 hodín, aby sa mäsko úplne rozpadávalo na jazyku. Kto nemusí redšie, môže oklamať - zahustiť múkou - cca polovica polievkovej lyžice. Pri konci dnu hodíme magi vňat, trošku majoránky a odstavíme.
Podávame s knedlíkom, dá sa aj so zemiakmi či ryžou.
- prečítané 2076x